Logo
2713007131 2713007131
Αρχική Πιστοποιήση Κάππαρη Πελάτες Επικοινωνία

Αγρόκτημα >> Αγρόκτημα bio

Κωδικός : CaperLeavesPowder

Kάππαρη σε σκόνη (αποξηραμένα φύλλα) 4 γρ.

Kάππαρη σε σκόνη (αποξηραμένα φύλλα) 4 γρ.
Τιμή : 10,90
Προσθήκη
στο καλάθι

Επιπλέον χαρακτηριστικά :

Για την παρασκευή της σκόνης επιλέγονται τα κατάλληλα φύλλα κάππαρης, διαβρέχονται με πόσιμο νερό για την απομάκρυνση της τέφρας, κατόπιν ξηραίνονται με φυσικό τρόπο (μελτέμια & θερμοκρασία αέρα) σε υπόσκαφο για προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία & διατηρώντας τα επιθυμητά επίπεδα χλωροφύλλης. Στο τέλος αλέθονται σε πολύ λεπτή σκόνη με φυσικό τρόπο διατηρώντας το ζωντανό πράσινο χρώμα και ξηραίνεται εκ νέου ,με τον ίδιο τρόπο, ώστε τα επίπεδα της υγρασίας να είναι στα επιθυμητά όρια και καταλήγει στην  τελική της μορφή, λεπτή σκόνη (πούδρα). Η βιολογική κάππαρη σε σκόνη διατίθεται σε γυάλινο σκουρόχρωμο βαζάκι (καπάκι και πρόσθετο πώμα ασφαλείας) με καθαρό βάρος τεσσάρων γραμμαρίων (4.000 mgr) μόνο καθαρής πρώτης ύλης (χωρίς συντηρητικά ή άλλες προσμείξεις) και φυλάσσεται μέσα σε χάρτινο κυλιδρικό κουτί εμπεριέχοντας δοσομετρικό κουταλάκι (περίπου 130mgr/δόση σε σύνολο περισσότερο των 30 δόσεων).

Η Κάπαρη είναι ένα φυτό γεμάτο φλαβονοειδή και βιταμίνες. Δεν είναι μόνο η πικάντική γεύση τους που σε κερδίζει αλλά και οι πολλές ιδιότητες αυτού του φυτού, με το Διοσκουρίδη, το μεγαλύτερο ίσως φαρμακολόγο της αρχαιότητας, να έχει αναφερθεί πρώτος στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης. Η κάππαρη έχει διάφορα είδη με πιο γνωστό την capparis spinosa L . Κατά τον Διοσκουρίδη οι περιβαλλοντικές συνθήκες ενός τόπου μπορούν να συντελέσουν στη θεραπευτική αποτελεσματικότητα κάθε ύλης και πρόκειται για το είδος που θεωρείται ότι μπορεί να θεραπεύσει τις φλεγμονές. Ο Γαληνός αναφέρεται ενδεικτικά στο Περί συνθέσεως φαρμάκων κατά τόπους πως τα φύλλα κάπαρης προέρχονται από ένα θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο ως φάρμακο παρά ως τρόφιμο. (ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ Α Π Α Ν Τ Α Περί τροφών δυνάμεως Τόμος VI, Βιβλίο Β (σελ.615,616) Κεφ λδ Περί καππάρεως : Θαμνώδές έστι φυτόν ή κάππαρις δύναμις δ΄ αυτής έστι λεπτομερής ικανώς, και διά τούτο τροφήν ελαχίστην αναδίδωσιν εις το τών εσθιόντων αυτήν σώμα, καθάπερ και τ΄άλλα πάντα, όσα λεπτομερή. χρώμεθα δε ώς φαρμάκω μάλλον ή ως τροφή τω του φυτού ...)Ο Τιμοκλής, σατιρικός ποιητής του 4ου αιώνα π.Χ., είχε γράψει πώς η Φρύνη, η διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, μάζευε και πουλούσε κάππαρη στην αγορά της Αθήνας. Λόγω της ιδιαίτερης αξίας για την φαρμακευτική της χρήση όσο διάστημα πουλούσε την κάππαρη δεν εργαζόταν ως εταίρα κι αυτό δημιουργούσε προβλήματα στους πελάτες, που παραπονούνταν ότι τους «έκλεινε την πόρτα». Ο Κλαύδιος Αιλιανός (Ποικιλη Ιστορια, IX, 32) αναφέρει πως οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στους Δελφούς ένα άγαλμα της Φρύνης από χρυσάφι, έργο του Πραξιτέλη, την Αφροδίτη της Κνίδου (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, XIII, 59).

caparitotal           Αυτοφυής ποικιλία            Ηφαιστειακό έδαφος            Φυσική ξήρανση                   Θηραϊκής γη

Αυτοφυής ποικιλία.Το έδαφος προήλθε από την αποσάθρωση των πετρωμάτων της γήινης επιφάνειας και οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως στη θάλασσα, τον ήλιο, τον αέρα. Τα αυτοφυή φυτά με τις ρίζες τους το αποσαθρώνουν κάθε μέρα και το πλουτίζουν με τροφές που παίρνουν απ' τον αέρα, τα φύλλα και τους κορμούς τους και όταν σαπίζουν μεταβάλλονται σε τροφές για τα νέα φυτά. Το έδαφος, όταν δεν σπέρνεται εντατικά, πλουτίζεται ακατάπαυστα. Ανάλογα το πλουτίζουν και τα ζώα που όταν ζουν «ενδόγεια» ζωή (σκουλήκια,μυρμήγκια και άλλα έντομα και μικρόσωμα ζώα), το τρυπούν και έτσι το νερό, ο ήλιος, ο αέρας μπαίνουν ευκολότερα στο έδαφος και κουβαλούν μέσα του οργανικές ουσίες. 

caparinative                 Ξυλώδη ρίζα με έκφυση νέου βλαστού (εικόνα αγροκτήματος SantOrganics).

Ηφαιστειακό έδαφος.Η ηφαιστειακή του προέλευση στη Σαντορίνη έχει κάνει το έδαφος γονιμότατο. Η έλλειψη εδαφικού ύδατος αναπληρώνεται από την ατμοσφαιρική υγρασία, η οποία συγκροτείται από το πορώδες έδαφος και από τις βροχές. Το έδαφος (μείγμα στάχτης, κίσσηρης και ελαφρόπετρας) απορροφά τους θερμούς υδρατμούς που εκλύονται από το ηφαίστειο και τους μεταδίδει στα φυτά, βοηθώντας στην ομαλή ωρίμανσή τους και υποκαθιστώντας την έλλειψη νερού. Σε όλη την έκταση του νησιού συναντάμε μικρούς και μεγάλους λίθους σιδηρομαγνησιακής σύστασης καθώς και μικρά και μεγάλα τεμάχια λάβας, όλα ηφαιστειακής προέλευσης. Η ελαφρόπετρα (μικρές έως πολύ μικρές πέτρες πορώδεις) βρίσκεται τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από την επιφάνεια και σε αρκετό βάθος.

capariland1        Πέτρωμα μείγματος ελαφρόπετρας,κίσσηρης και λάβας (εικόνα αγροκτήματος SantOrganics).

Φυσική ξήρανση σε υπόσκαφο.Ο περιβαλλοντικός αέρας διαπερνά τα φύλλα της κάπαρης και διαφεύγει με τους ατμούς υγρασίας ενώ η άμεση διατήρησή του σε πλησίον υπόσκαφο χώρο χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο παρέχει πρόσθετη προστασία. Στη φυσική ξήρανση επιδιώκεται η απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του νερού όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ιδανική & σταθερή θερμοκρασία. Λανθασμένη μέθοδος ξήρανσης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια θρεπτικών ουσιών με σοβαρές επιπτώσεις στη σύσταση της. Η κάπαρη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή συμπεριλαμβανομένων ρουτίνη και κερσετίνη, ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών. Περιέχει μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο χαλκός και υψηλά επίπεδα νατρίου. Αποτελεί αποθήκη των βιταμινών Α, B, Κ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. 

caparisystem                 Ξύλινη τροχήλατη ιδιοκατασκευή ξήρανσης (εικόνα αγροκτήματος SantOrganics).

Πιστοποιημένο προϊόν.Η ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο νησί με την συνέργεια ηφαιστειακού εδάφους και κλίματος, που συμβολίζουν την αυθεντική γεωργική τους προέλευση, όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας τους θα πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στο νησί Θήρα (Σαντορίνη). Παράλληλα η βιολογικής γεωργίας πιστοποιήση που τη συνοδεύει αποτελεί επίσημη ένδειξη ποιότητας μέσω εγκεκριμένων προδιαγραφών ελέγχου (αναλύσεις και ποσοτική ιχνηλασιμότητα) και όχι ανεπίσημος προσδιορισμός ταυτόσημων προϊόντων με την υπόδειξη ότι "όλα ίδια είναι''. Πίσω από αυτά τα τοπωνύμια κρύβονται αιώνες αγροτικών παραδόσεων και τοπικής τεχνογνωσίας και συνδέονται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή ένα τοπικό μικροκλίμα. 

caparipowder

Τα φύλλα κάππαρης που συγκομίζοντε είναι καλυμένοι από το άμεσο ηλιακό φως λόγο της έκφυσης τους σε ξερολιθιές. Τα φύλλα χρειάζονται σκιά για να αυξήσουν τα επίπεδα χλωροφύλλης. Μετά τη συγκομιδή και την διαλογή τα φύλλα αποξηρένοντε και μετά επεξεργάζοντε σε σκόνη όπου και πάλι αποξηρένοντε (προϊόν διπλής αποξήρανσης). Από τη στιγμή που η κατανάλωση αφορά σε όλο το φύλλο της κάππαρης, η σκόνη διατηρεί όλες τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές. Ο τρόπος που καλλιεργείται και καταναλώνεται του επιτρέπει να είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Όταν κάποιος πίνει αφεψήματα, εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία, πίνει επίσης νερό. Στην περίπτωση της σκόνης απορροφάται ολόκληρα τα φύλλα και γι’ αυτό έχει υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του όπως η περιοχή, οι γεωγραφικές συνθήκες αλλά και η ποικιλία της κάππαρης.

cgneo.JPG

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά την κάππαρη σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή ουσίες όπως η κερκετίνη (ή κουερσετίνη ή βαλανοκετόνη - Quercetin), η ρουτίνη και η καμφερόλη.

caparimeleti2

 Οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα και τελικά την τιμή της κάππαρης έχουν αποκλειστικά σημείο αναφοράς την τοποθεσία, την ποικιλία και τις καλλιεργητικές εργασίες. Ο τόπος καλλιέργειας και οι φυσικοί παράγοντες όπως το κλίμα, το έδαφος, η υγρασία κ.τ.λ. σε συνδιασμό με την ποικιλία, αυτοφυής σε ξερολιθιές ή γραμμική καλλιέργεια φύτευσης, τροποποιούν στο μέγιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ένα μέτρο σύγκρισηςείναι η τιμή των φλαβονοειδών (κερσετίνη) όπου στην αυτοφυή ποικιλία εκτινάσεται ακόμα και πάνω από 6.000mg/kg όταν στην γραμμική ξεκινά στα 500mg/kg (USDA Database) . Στο βιολογικό μας αγρόκτημα SantOrganics συναντάμε άνω των 400 μέτρων ξερολιθιά με αυτοφυή ξυλώδη παλαιά ρίζα κάππαρης πολλών δεκαετιών ίσως και αιώνων όπου η αφομοίωση των τοπικών περιβαλλοντικών συνθηκών την κάνουν ευπροσάρμοστη και σαφώς ανεκτίμητη. Δεν απαιτείται πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα (νερό, λίπασμα, εντομοαποθητικά σκευάσματα...) για την φροντίδα της. Επίσης το τελικό φυτικό μέρος της κάππαρης στην συγκομιδή άνθη (οφθαλμοί), φύλλο ή καρπός έχει σταθερή αξία (οικονομικοί και διατροφική) που πολλαπλασιάζεται ανάλογα με την εκάστοτε επεξεργασία της. Δηλαδη την ελληνική κάππαρη και κυρίως της Σαντορίνης την συναντάμε τουρσί σε βάζο συνήθως των 200γρ με καθαρό βάρος τα 50-60 γρ. Τα φύλλα, η κυριότερη διατροφική πηγή (φαινόλες,φλαβονοειδή) απ΄ όλα τα φυτικά μέρη, της κάππαρης έχει μέση τιμή τα 4 ευρώ (περίπου 80 ευρώ/κιλό). Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία (2010-) την εντατική καλλιέργεια κάππαρης με μεθόδους γραμμικής φύτευσης. Αυτήν την μέθοδο την συναντάμε συχνά στην Ινδία και στο Μαρόκο παράγωντας άμεσα από τον πρώτο κιόλας έτος δεκάδες τόνους και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με πολλαπλές ετήσιες συγκομιδές.

 capariindia2               Καλλιέργεια εντατικής γραμμικής φύτευσης κάππαρης στην Ινδία (Tuticorin).

Βέβαια σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία και στο νησί της Παντελαρίας έχουν διαχωρίσει τις ποιότητες αναγνωρίζοντας την οικονομική διαφοροποίηση της αυτοφυούς με αυτήν την εντατικής καλλιέργειας. 

capariitaly         Αυτοφυής κάππαρη (αριστερά) και γραμμική φύτευση (δεξιά) στην Ιταλία (Παντελαρία).

 

capariuses

Ζεστό ρόφημα: Χρησιμοποιώντας το δοσομετρικό κουταλάκι, μετρήστε από 1 έως 2 κουταλάκια σκόνη κάππαρης στην κούπα. Προσθέστε λίγο νερό και χτυπήστε ελαφρά γρήγορα μέχρι να διαλυθεί και το υγρό να γίνει ένας ανοιχτόχρωμος αφρός. Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό (σύνολο 200ml) . Πιείτε αμέσως πριν η σκόνη εγκατασταθεί στόν πάτο του μπόλ. 

Παγωμένο LatteΑρχίστε με την προετοιμασία του χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα. Σε ένα ξεχωριστό ποτήρι χτυπήστε ελαφρά 50γρ. φυτικό γάλα (καρύδας,αμυγδάλου) μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε πάγο στο γάλα και στη συνέχεια το ζεστό ρόφημα κάππαρης. Για γλυκιά γεύση προσθέστε μέλι & λίγες σταγόνες λεμονιού και ανακατέψτε το.

Smoothies: Βάλτε γάλα από καρπό, ένα δοσομετρικό κουταλάκι σκόνη κάππαρης και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ανακατέψτε το.  

caparifood Σάλτσα ταρτάρ (sauce tartar): Είναι μια κρεμώδης κρύα σάλτσα που βασίζεται στη μαγιονέζα και έχει καθιερωθεί ως μια σάλτσα ιδανική για να συνοδεύσει κυρίως το ψάρι. Εφευρέθηκε στη Γαλλία περί τον 19ο αιώνα.Υλικά: 200 ml. σπιτική μαγιονέζα, 2 δοσομετρικά κουταλάκια σκόνη κάππαρης, 7-8 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Παρασκευή: Ξεπλύνετε το αγγουράκι σε τρεχούμενο νερό.Ανακατέψτε όλα τα υλικά με τη μαγιονέζα. Βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε, να δέσουν οι γεύσεις. 

Συμβουλές: Φυλάξτε τη σκόνη σε θερμοκρασία δωματίου (δροσερό και σκιερό μέρος).Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, δεν πρέπει να βράζει ειδάλλως θα έχει πικρή γεύση. Επεξεργαστείτε την και σε άλλες μαγειρικές συνταγές δίνοντας ιδαίτερη γεύση εξαιτίας του ήπιου πικάντικου αρώματος.

 

Πηγές: 

https://scialert.net/abstract/?doi=ijp.2016.201.219

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852692/

https://www.researchgate.net/publication/332528270_Nutraceutical_

Properties_of_Capparis_spinosa_as_a_Mediterranean_Medicinal_Plant_

Phyto-chemicals_and_Ethanobotany

https://www.researchgate.net/publication/226559920_Flavonoid_content_

of_commercial_capers_Capparis_spinosa_C_sicula_and_C_orientalis_produced_

in_Mediterranean_countries

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17887802

https://core.ac.uk/download/pdf/109947457.pdf

https://www.researchgate.net/publication/261174087_The_effect_of_dry_caper_

Capparis_spinosa_fruit_on_egg_production_and_quality_characteristics_of_laying_hens

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B5%CF%81%CF%83%

CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7

https://www.longdom.org/proceedings/caper-a-precious-medicinal-plant-from-ancient-

times-29749.html

https://www.longdom.org/conference-abstracts-files/2167-0412.C1.003-017.pdf

http://epj.eg.net/article.asp?issn=1687-4315;year=2018;volume=17;issue=2;spage=61;epage=66;aulast=El-Ansari;type=3

 

 

 

© Organics 2022